Grill ogrodowy – wybór na lata

[REKLAMA]

Posiadając własny ogród często decydujemy się na zakup odpowiednich mebli i sprzętów czyniących relaks i odpoczynek jeszcze przyjemniejszymi. Własny kawałek zieleni to dobry plener dla spotkań z przyjaciółmi i wspólnej kolacji z rodziną. A nic nie smakuje na świeżym powietrzu tak dobrze, jak mięsa, warzywa i ryby podane prosto z grilla. To urządzenie popularne zwłaszcza w Polsce, wokół którego narodziła się cała kultura grillowania i sezon trwający od wczesnych miesięcy wiosennych po późną jesień. Z tego względu oferta rynkowa jest bardzo bogata, warto zatem ostrożnie dokonywać wyboru, tak aby grill mógł służyć nam na lata.

Grillowanie cieszy się ogromną popularnością, bo oprócz klimatu jedzenia na świeżym powietrzu, największą zaletą jest sam charakterystyczny smak i aromat podawanych z rusztu mięs i drobiu. Nie bez znaczenia pozostaje także aspekt zdrowotny: grillowane jedzenie jest pozbawione swojego tłuszczu oraz dodatkowej porcji oleju, jaką wchłonęłoby np. z patelni. Filet kurczaka z rusztu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze nadaje się dla osób dbających o utrzymanie sylwetki. Z tych wszystkich względów warto pomyśleć o grillu w swoim ogrodzie. Przy jego zakupie należy jednak rozważyć kilka kwestii, tak, aby jego właściwości odpowiadały naszym potrzebom – stwierdza specjalista ze sklepu Grille-Warszawa.

Na wstępie warto wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Jaki rodzaj grilla preferujemy – stacjonarny czy mobilny? Decydując się na pierwszą opcję, możemy stać się właścicielami ogromnego urządzenia wyposażonego w lodówkę i zlewozmywak. Wszystko zależy od naszego portfela. Ceny rynkowe wahają się od kilkuset do kilkunastu tysięcy złotych, z tym że wyższa cena to oczywiście odpowiednio większa wytrzymałość, na którą producent daje gwarancję liczoną w dziesiątkach lat. Niektóre modele wysokiej jakości są tak odporne i solidne, że mogą przestać w ogrodzie nawet całą zimę wyłącznie pod przykryciem i nic się z nimi nie stanie. Jednym z kryteriów wyboru powinien być także rozmiar rusztu – mając liczną rodzinę lub często organizując przyjęcia dla przyjaciół na świeżym powietrzu nie warto będzie decydować się na małe urządzenie. Na najmniejszych rozmiarowo grillach zmieszczą się raptem 2-3 przeciętne porcje jedzenia.

Możemy także wybierać pomiędzy poszczególnymi rodzajami urządzeń: grillem gazowym, blaszanym, żeliwnym i elektrycznym. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, a przede wszystkim cechy szczególne, które mogą zaważyć na naszej decyzji. Już sam czas, jaki chcemy poświęcić na rozpalenie grilla ma znaczenie: na przygotowanie paleniska, rozpalenie i wyczyszczenie grilla węglowego potrzeba dłuższej chwili i sporo pracy. Jeżeli wolimy prostotę i szybkość obsługi, najlepsze okażą się modele gazowe lub elektryczne, które wystarczy po prostu włączyć. Niezawodny grill powinien mieć dobre palenisko i półeczkę na wszelkiego rodzaju akcesoria takie jak miski czy szczypce. Wiele o jego jakości powie nam grubość blachy – im jest cieńsza, tym mniej wytrzymałe jest urządzenie. Warto zwrócić uwagę na stojak, musi być przede wszystkim stabilny i solidny.

Warto pamiętać, że sam zakup najlepszej jakości sprzętu nie zapewnia nam 100% gwarancji na jego sprawne działanie przez dług czas. Kupując grill na lata warto pamiętać o ochronie przed opadami atmosferycznymi i niską temperaturą, rozpalonego urządzenia nie możemy polewać zimną wodą, tylko pozwolić, aby palenisko samo wygasło. Unikniemy wtedy niszczenia emalii i powstawania rdzy – radzi specjalista sklepu Grille-Warszawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.