Posiadając własny ogród często decydujemy się na zakup odpowiednich mebli i sprzętów czyniących relaks i odpoczynek jeszcze przyjemniejszymi. Własny kawałek zieleni to dobry plener dla spotkań z przyjaciółmi i wspólnej kolacji z rodziną. A nic nie smakuje na świeżym powietrzu tak dobrze, jak mięsa, warzywa i ryby podane prosto z grilla. To urządzenie popularne zwłaszcza w Polsce, wokół którego narodziła się cała kultura grillowania i sezon trwający od wczesnych miesięcy wiosennych po późną jesień. Z tego względu oferta rynkowa jest bardzo bogata, warto zatem ostrożnie dokonywać wyboru, tak aby grill mógł służyć nam na lata.
– Grillowanie cieszy się ogromną popularnością, bo oprócz klimatu jedzenia na świeżym powietrzu, największą zaletą jest sam charakterystyczny smak i aromat podawanych z rusztu mięs i drobiu. Nie bez znaczenia pozostaje także aspekt zdrowotny: grillowane jedzenie jest pozbawione swojego tłuszczu oraz dodatkowej porcji oleju, jaką wchłonęłoby np. z patelni. Filet kurczaka z rusztu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze nadaje się dla osób dbających o utrzymanie sylwetki. Z tych wszystkich względów warto pomyśleć o grillu w swoim ogrodzie. Przy jego zakupie należy jednak rozważyć kilka kwestii, tak, aby jego właściwości odpowiadały naszym potrzebom – stwierdza specjalista ze sklepu Grille-Warszawa.
Na wstępie warto wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Jaki rodzaj grilla preferujemy – stacjonarny czy mobilny? Decydując się na pierwszą opcję, możemy stać się właścicielami ogromnego urządzenia wyposażonego w lodówkę i zlewozmywak. Wszystko zależy od naszego portfela. Ceny rynkowe wahają się od kilkuset do kilkunastu tysięcy złotych, z tym że wyższa cena to oczywiście odpowiednio większa wytrzymałość, na którą producent daje gwarancję liczoną w dziesiątkach lat. Niektóre modele wysokiej jakości są tak odporne i solidne, że mogą przestać w ogrodzie nawet całą zimę wyłącznie pod przykryciem i nic się z nimi nie stanie. Jednym z kryteriów wyboru powinien być także rozmiar rusztu – mając liczną rodzinę lub często organizując przyjęcia dla przyjaciół na świeżym powietrzu nie warto będzie decydować się na małe urządzenie. Na najmniejszych rozmiarowo grillach zmieszczą się raptem 2-3 przeciętne porcje jedzenia.
Możemy także wybierać pomiędzy poszczególnymi rodzajami urządzeń: grillem gazowym, blaszanym, żeliwnym i elektrycznym. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, a przede wszystkim cechy szczególne, które mogą zaważyć na naszej decyzji. Już sam czas, jaki chcemy poświęcić na rozpalenie grilla ma znaczenie: na przygotowanie paleniska, rozpalenie i wyczyszczenie grilla węglowego potrzeba dłuższej chwili i sporo pracy. Jeżeli wolimy prostotę i szybkość obsługi, najlepsze okażą się modele gazowe lub elektryczne, które wystarczy po prostu włączyć. Niezawodny grill powinien mieć dobre palenisko i półeczkę na wszelkiego rodzaju akcesoria takie jak miski czy szczypce. Wiele o jego jakości powie nam grubość blachy – im jest cieńsza, tym mniej wytrzymałe jest urządzenie. Warto zwrócić uwagę na stojak, musi być przede wszystkim stabilny i solidny.
– Warto pamiętać, że sam zakup najlepszej jakości sprzętu nie zapewnia nam 100% gwarancji na jego sprawne działanie przez dług czas. Kupując grill na lata warto pamiętać o ochronie przed opadami atmosferycznymi i niską temperaturą, rozpalonego urządzenia nie możemy polewać zimną wodą, tylko pozwolić, aby palenisko samo wygasło. Unikniemy wtedy niszczenia emalii i powstawania rdzy – radzi specjalista sklepu Grille-Warszawa.